RistoSuvanto Politiikkaa ilman politiikkaa

"Hävittäjien lentäminen tuottaa valtavia päästöjä”

 

Otsikko on Helsingin Sanomien kiteytys Paavo Väyrysen haastattelusta 5.4. On itsestään selvää että hävittäjien lennättäminen tuottaa päästöjä ja tuhoaa ilmastoamme. Tästä huolimatta pääpuolueet kiivaasti ajavat superkalliiden monitoimihävittäjien hankintaa välittämättä ilmastokriisistä. En ymmärrä kuinka kukaan ilmastomme kohtalosta välittävä voi äänestää pääpuolueitamme. Itse lähetin Hämeen vihreille kansanedustajaehdokkaille sähköpostitse henkilökohtaisen kysymyksen miten he suhtautuvat ehdottamiini ilmastotekoihin. esim. hävittäjähankinnoihin Yksi ehdokkaista vastasi saaneensa viestin ja ehkä myöhemmin vaalikiireiden hellittäessä lupasi vastaavansa ehdotuksiini. Muut vaikenivat.

Vihreät ovat ilmoittaneet käyvänsä ilmastovaaleja. Mutta välittävätkö vihreät todella ilmastosta, kun eivät mitenkään reagoi suunniteltuun ilmastontuhoamisoperaatioon, jollainen monitoimihävittäjien hankinta on.

Löytyykö vihreistä yhtään kansanedustajaehdokasta, joka reilusti ilmoittaa ettei suostu n. 60 monitoimihävittäjien hankintaan ensi vaalikaudella ? Kyse on selvästä valinnasta: aseet vai ilmasto ?

Kysyn tätä tänään kun vietämme ylikulutuspäivää eli olemme kuluttaneet sen mitä maapallomme tänä vuonna pystyy kantamaan. Loppumme on vääjämättä tulossa ellemme muuta tapojamme. Kyse on matematiikasta, ei politiikasta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Risto. Pidin. On tosi hyvä kirjoitus ja kiva, kun tuli vielä ennen näitä, "viholliskoneita", sielunvihollinenhan täällä tuntuu olevan Suomen valtion tärkein, "etenkin," "rauhankysymysten", kuten myös, ilmastoasioiden, "erikoisasiantuntija". Näinhän se vääjäämättä käy, kun Raamatut on liian pitkään avaamatta ja Sana sieltä omaksumatta. Onhan niiden kansien välissä vaan, kuitenkin paras, Rauhansovittelija ja se on kiva, kun Hän näkee Puuttininkin sykkivän sydämen ja kumpi herra siellä kulloinkin majailee. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Pojat on poikia-vain lelujen hinnat ja päästöt vaihtelee...

Muistuu mieleen myös, kun "pojat", yrmykersantti Mooses-Lipponen ja nuukana pidetty valtiokassan kamreeri nuuka-Niinistö riehaantuivat aikanaan, ilmeisesti Naton "vinkistä" puuhaamaan Suomeen taistelu-,saatto-ja kuljetuskopterilaivueita.
- Jostakin löytyi tuolloin jäitä heidän kuumentuneisiin Nato-kypäriinsä, tai kamreerin kassasta loppuvat rahat, koska tilaukseen meni lopulta vain kuljetuskopterit.

Hornettihankinnan aikoihin kokoomuslainen puolustusministeri Anneli Taina puolestaan "ihmetteli" tv-toimittajalle, että tuleeko niihin "pyssyjäkin...?!"
- Puolusteli sitten tietämättömyyttään, että hänen ei tarvitsekaan tietää asetekniikasta, vaan ainoastaan turvata armeijalle sen tarvitsemat resussit.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa. Kiuas tarvitsee lämmetäkseen valtavan määrän "turhaa" energiaa.

Yli miljoonaa saunaa ja takkaa lämmitetään puulla vähintään kerran viikossa. Puun poltto synnyttää hirvittävän määrän CO2 päästöjä.

Nyt kun blogisti halusi erityisesti tuoda esiin Suomen ilmavoimien hävittäjien haitallisuuden yhdeksi syyksi vakavaan ilmastonmuutoksen, ajattelin kertoa, että Suomessa on satoja esoimerkkejä jotka voidaan nostaa syyksi ilmaston lämpenemiselle. Nyt ajattelin tuoda esiin saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen haitat.

Yksi hiilivoimala Puolassa tuottaa enemmän päästöjä kuin koko Suomen energiateollisuus. Saksan, Unkarin ja Puolan hiilivoimalat tuottavat 52 % koko euroopan hiilidioksidipäästöistä. Ehkä siitä syystä olisi parasta, että Suomi lopettaa ilmapuolustuksen jätämällä haitalliset hävittäjät hankkimatta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kun tällaisia kirjoituksia lukee täältä Puheenvuorostakin päivästä toiseen, joutuu pohtimaan onko tosiaan kyse vain ns. hyödyllisistä idioooteista vai onko Venäjä saanut jo mobilisoitua viidenteen kolonnaan noin paljon väkeä ...

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

Niinpä niin. Kuinka vaikeaa onkaan nähdä todellisuus sellaisena kuin se on, kun mielen täyttää usko Venäjän ikuiseen pahuuteen. Sellaisen uskon täyttämään mieleen ei mahdu ekokriisinkään todellisuus.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitkä ainesosat hävittäjien päästöistä tuhoaa ilmastomme? Kysyn siksi, että pakokaasuista suurin osa on vettä ja hiilidioksidia. Kumpikaan niistä ei tuhoa ilmastoa. Vai onko kyse vain mielipideilmastosta?

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

"Ilmastonmuutos on aikakautemme vakavin ympäristöuhka, joka johtuu hiilidioksidin (CO2) ja muiden kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvusta ilmakehässä." Näin kuvaavat ilmastotieteilijät aikakautemme vakavinta ympäristöuhkaa eli kyse on nimenomaan hiilidioksidista.

Toimituksen poiminnat