RistoSuvanto Politiikkaa ilman politiikkaa

Kaksi Sauli Niinistön karmeaa virhettä ja tahdoton Suomi

Karmea virhe nro 1 

Vuoden 2002 ensimmäisinä hetkinä kaksi onnellista miestä onnittelivat toisiaan: valtiovarainministeri Sauli Niinistö ja hänen virkaveljensä Kreikasta. He olivat ensimmäisiä, jotka saivat käteensä euron - he olivat ensimmäisiä, koska Suomi ja Kreikka olivat euroalueen itäisimmät maat. Muut seurasivat tuntia myöhemmin perässä.

Sauli Niinistö ei tuolloin tiennyt, että Kreikka oli pettänyt häntä ja koko euroaluetta tilastoväärennöksillä, eikä hän aavistanut että Suomen liittyminen euroon oli taloudellinen virheliike, josta koko Suomi sai myöhemmin kärsiä. Sauli Niinistö juhli 1.1.2002 onnellisena Suomen taloushistorian ehkä suurinta typeryyttä.

Kun äänestin EU-kansanäänestyksessä 16.10.1994 EU:n puolesta, niin valtion minulle ennen äänestyksessä lähettämässä tiedotteessa luki: "Euroopan Unioni on itsenäisten valtioiden yhteistyöjärjestö". Sitä kannatin ja kannatan. Mutta. Valtio ei ole itsenäinen, jos valtiolla ei ole omaa keskuspankkia, omaa valuuttaa eikä omaa rahapolitiikkaa. Minua on petetty.

Vain hetkeä ennen kansanäänestystä 7.10.1994  Sauli Niinistön johtama perustuslakivaliokunta totesi: "liittymissopimus ei vielä voi merkitä sitoutumista osallistumista talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen" (PeVL 14/1994) eli siis euroon.

Kansanäänestykseen nojautuen eduskunta hyväksyi sopimuksen 18.11.1994 ja samalla ponnella vahvisti, että liittymissopimus ei merkitse liittymistä euroon: "Eduskunta edellyttää, että Suomen mahdollisesta liittymisestä Rahaliiton kolmanteen vaiheeseen päätetään aikanaan eduskunnassa hallituksen erillisen esityksen perusteella.."

Mauno Koivisto, joka oli presidentti EU-neuvottelujen aikana, vahvisti heinäkuussa 1991 Suomen hallitusmuodon 72 §:n: "Suomen rahayksikkö on markka"(1077/1991). Siis sekä presidentti Koivisto, perustuslakivaliokunta ja eduskunta olivat Suomen markan takana. Ja itse perustuslaki. Tässä uskossa Suomi liittyi Euroopan Unioniin. Ja minä myös.

Mutta sitten tapahtui jotain kummallista. Ahtisaaresta tuli presidentti, Lipposesta pääministeri ja Sauli Niinistöstä ensin oikeusministeri 13.4.1994 ja seuraavana vuonna valtiovarainministeri. He muodostivat Suomen poliittisen eliitin - kaikki "Suomi EU:n ytimeen miehiä". Ja yhtäkkiä Suomen perustuslaki mitätöityi. Pelasivatko Suomen EU-neuvottelijat kaksilla korteilla, puhuttiinko EU:ssa yhtä ja kotimaassa toista ?

Vaikka sekä Lipponen että Niinistö olivat eduskunnassa edellyttäneet eduskunnan päättävän euron käyttöönotosta, niin heidän mielensä muuttui. Kun poliittisen eliitin mieli oli muuttunut, niin perustusvaliokunta joutui pyörittelemään ja kiertelemään. Se totesi 11.6.1997:

"sopimusmääräykset ovat Suomessa tulleet kokonaisuudessaan voimaan saatetuiksi supistetussa perustuslainsäätämisjärjestykssä säädetyllä voimaansaattamislailla. Siltä osin kuin nämä määräykset ovat ristiriidassa perustuslain kanssa, on perustuslakiongelma tullut ratkaistuksi jo vaimaansaattamislailla."

Hupsista keikkaa ! Perustuslakiongelma tuli ratkaistuksi yhdellä valiokunnan kirjauksella. Yksinkertaista ja helppoa kun poliittinen eliitti niin halusi. Eurosta päätettiin tämän tulkinnan mukaan jo 18.11.1994 vaikka sitä tuskin kukaan kansanedustaja, eikä varmaan kukaan kansanäänestykseen osallistunut niin ymmärtänyt. Perustuslakivaliokunnan vähemmistö totesi 11.6.1997: "Rahaliiton perustaminen puuttuu syvältä jäsenvaltioiden suvereenisuuteen. Kun omasta rahasta luovutaan,kajotaan taloudellisen itsenäisyyden perustaan."

Tätä valtion suvereenisuuteen puuttumista ei annettu eduskunnan eikä kansan päättää, vaan asiasta annettiin vain tiedonanto eduskunnalle. Pääministerinä 1991-1995 ollut Esko Aho kirjoittaa: "Tavallisen kansalaisen osaksi tuli vain seurata historiallista ja peruuttamatonta päätöstä kokonaan sivusta"(Esko Aho: Pääministeri, Otava 1998 s. 163). Peruuttamaton päätös ei kuitenkaan ole, ei mikään ole peruuttamatonta, varsinkin virheet voi ja pitää korjata.

Esko Aho myös näki mitä ongelmia on eurosta tulossa: "Ongelmaan törmätään viimeistään siinä vaiheessa kun - ei siis jos vaan kun -Suomeen tulee ensimmäinen vakava taloudellinen häiriö."

Euro tuli tilivaluuttana käyttöön 1.1.1999 eikä kulunut kuin vajaa 10 vuotta kun tuli finanssikriisi, jonka seuruksena Suomi on ollut lamassa viimeiset kymmenen vuotta.  Elämässämme se ei ole paljoakaan näkynyt, koska olemme eläneet velalla (samalla kun olemme euromaana ottaneet valtaisat takausvastuut ja tukeneet euron ongelmamaita).

Jopa Sauli Niinistö on myöntänyt että euro oli virhe:

"Ei siinä pöydässä, jossa me euroa teimme, kukaan olisi uskonut, mihin euro päätyy. Tämä on toisenlainen euro. Jos se olisi ollut tiedossa,sellaista euroa ei olisi siinä pöydässä syntynyt" (Niinistö 31.5.2014 Ylen ykkösaamussa Iltalehden mukaan). 

Siis Niinistö ei uskonut, mutta Esko Aho sen näki.

Mutta pahin on vasta tulossa.  Yksin niistä harvoista kansanedustajista, jotka itse taloudesta jotain ymmärtävät ja siksi kannattaa  Suomen eroa euroalueesta, on Elina Lepomäki, joka kirjoittaa ensi vuoden budjetista 1.9.2017:  "Aika on rahaa; valitettavasti tämäkin hallitus on nyt päätynyt tuhlaamaan molempia. Se on sääli, sillä varsinaiset taloushaasteemme ovat varsin todennäköisesti vasta edessäpäin......Kun perusnäkymä on heikko, niin tekee pahaa miettiä miltä luvut näyttävät, jos jonain päivänä maailmalta tulisikin käänne alaspäin". 

Tämä käänne tapahtuu varmasti joskus, yllättäen.  Silloin ei ketään naurata kun valtionlainamme korko nousee vaikkapa 6 %:iin, takausvastuumme laukeavat eikä meillä omaa rahapolitiikkaa.

Viimeisen 10 vuoden aikana Ruotsin taloudellinen tilanne on kehittynyt aivan toisin kuin EuroSuomen. Ero Ruotsiin ei näy vielä selvästi elämässämme, sillä velka häivyttää totuuden silmistämme. Mutta kun tulee seuraava romahdus niin velkaisen Suomen ja Ruotsin rajalle syntyy elintasokuilu, jonka jokainen tuntee varmasti nahoissaan.  Asemamme on paljon tukalampi kuin 10 vuotta sitten.

Sauli Niinistön ensimmäinen karkea virhe näkyy joka päivä tilipussissamme jo nyt. Ja se näkyy itsenäisen päätösvallan  loppumisena yhä selvemmin. Ranskan presidentti Macron julisti 26.9: "Vain Euroopan rakentaminen itsenäiseksi, yhtenäiseksi ja demokraattiseksi takaa tulevaisuutemme". 

Siis itsenäinen Eurooppa - eivät itsenäiset erilliset kansakunnat. Kun äänestin  EU:n puolesta, niin valtiot olivat itsenäisiä, nyt siis kohta vain Eurooppa on itsenäinen. Ja Macronin termistössä Eurooppa tarkoittaa euromaita. Siis hyvästi Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti ja Englanti. Ne eivät kuulu joukkoon. Macronin visiossa entisen Suomen rajaa vartioivat EU:n rajavartijat sekä Ruotsiin että Venäjään päin.  Meistä on tulossa kummallinen pohjoinen saareke, jota johdetaan keskieuroopasta. Hyvästi itsenäisyys.  Tästä meidän on kiittäminen euroa ja Sauli Niinistöä.

 

Karkea virhe nro 2

 

Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali, Euroopan joukkojen komentaja Breedlove ja Suomen puolustusvoimain komentaja Lindberg allekirjoittivat 4.9.2014 yhteisymmärryspöytäkirjan, joka avasi Suomen alueen USA:n sotajoukoille. Sauli Niinistö kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan. Päätös allekirjoituksesta tehtiin ns. UTVAssa, jonka muodostamat presidentti ja muutama keskeinen ministeri. Eduskunta ei päässyt koskaan ottamaan asiaan kantaa. Sitä vain informoitiin.

Eikä kulunut kauaakaan kun USA ilmoitti, että se haluaa harjoitella sotaa Suomen alueella. Ja pian USA:n hävittäjät lensivät lähellä Venäjän rajaa, panssarivaunut harjoittelivat maasotaa ja merivoimat  nousua Suomen rannikolle - kaikki melkein samanaikaisesti. Nyt syyskuussa Suomen ja USAn ilmavoimat harjoittivat yhteistä hyökkäyssotaa. Kaikki on siis teknisesti valmista hyökkäykseeen. Puuttuu vain käsky.

Kun Niinistö vieraili Trumpin luona, niin Trump ilmoitti Niinistön kuunnellessa nöyränä vieressä: "Suomi on ostamassa suuren määrän F-18 hävittäjiä".  Asia on siis päätetty. Meille tavallisille kansalaisille asia tullaan myymään teknisten laskelmien perusteella. Saamme huippulaatuisia koneita, jotka pystyvät ilmatankkaukseen ja taistelemaan tuhansien kilometrien päässä Suomesta USA:n koneiden rinnalla. Miksi yksikään kansanedustaja ei kysy: Mihin me tarvitsemme tämmöistä taisteluvalmiutta ?  Ei ainakaan oman maan puolustamiseen. Jos ajattelemme vain omaa maatamme, niin tämä on puhdasta idiotismia.

Niinistön siunaama 4.9.2014 allekirjoitettu pöytäkirja on jotenkin samanlainen kuin Suomen ja Hitlerin Saksan syyskuussa 1940 tekemä kauttakulkusopimus. Saksa ympäröi silloisen Neuvostoliiton. Nyt USA ympäröi Venäjän. Pietari on saarrettu Itämeren pohjukkaan ja koko Itämerta reunustavat sille vihamieliset valtiot. USA:n sotalaivat ovat aivan Pietarin portailla ja ulkoministeri Soini ilmoittaa niiden tuovan vakautta Itämerelle. Venäjä varmasti tuntee itsensä uhatuksi - eikä ihme. Pian vuoden 1940 kauttakulkusopimuksen jälkeen alkoi sota.

Sauli Niinistön ulkopolitiikka on kaksinaamaista. Toisaalta pidetään keskusteluyhteyttä Venäjään ja toisaalta konkreettisilla päätöksillä ärsytetään Venäjää - lennätetään USA:n hävittäjiä Venäjän rajan tuntumassa, ylläpidetään talouspakotteita vastoin kansallista etua ja kielletään venäläisiä poliitikkoja osallistumassa kansainvälisiin kokouksiin Helsingissä. Typerää.  Ranskan presidentinvaaleissa oli neljä lähes tasavahvaa ehdokasta, joista 3 ehdotti Venäjän vastaisten talouspakotteiden kumoamista. Mutta Macron voitti ja pakotteet säilyivät. Jos nyt joku suomalainen poliitikko esittäisi talouspakotteista luopumista, niin häntä pidettäisiin lähes isänmaan petturina. Näin koska vallasväen isänmaa ei ole enää Suomi vaan ns. läntinen arvoyhteisö. Niinistön Suomessa kansallinen etu ei ole enää politiikan perusta. Kun läntinen arvoyhteisö jotain päättää, niin Suomi on aina mukana. Niinpä esim. läntisen arvoyhteisön hybridisodan tutkimuksen keskus on Helsingissä. Olemme etuvartiossa inhaa itää vastaan.

Niinistön ulkopolitiikka on Venäjän ärsytyspolitiikkaa vastoin omaa kansallista etua. Mauno Koiviston aikana pyrimme olemaan suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella. Mutta emme enää. Entinen ulkoministeri Keijo Korhonen kirjoitti 7.1.2015: "Nyky-Suomen johto ei kuuntele vanhoja viisaita. Se hakee turvallisuustakeita Venäjän muka aiheuttamaa turvallisuusuhkaa vastaan - riskiä jota ei ole olemassa ellei Suomi itse sitä rakenna". Niinistö tätä riskiä koko ajan rakentaa. Hän on turvallisuudellemme vaarallinen mies. Herra varjelkoon meitä tilanteesta, jossa USA:n ja Venäjän välille syntyy sotilaallinen konflikti. Silloin me  olemme eturintamassa ja amerikkalaiset ovat varmasti valmiit taistelemaan oman maansa puolesta meidän maaperällämme  viimeiseen suomalaiseen saakka.

Olen Mauno Koiviston ulkopoliittisella linjalla - en Niinistön. Niinistön ulkopoliittinen  linja on karkea virhe syrjäyttäessään kansallisen edun ja laittaessaan sen edelle jonkin epämääräisen läntisen arvoyhteisön, jota johtaa Donald Trump. Niinistön ulkopolitiikka on uhka turvallisuudellemme.

 

Tärkeät päätökset tehdään kansaa kuuntelematta

Eduskunta ei ole saanut päättää omasta rahasta luopumisesta eikä alueemme luovuttamisesta suurvallan sotaharjoitusareenaksi. Näistä asioista on päättänyt Niinistö muutaman ministerin avustamana. Sauli Niinistö on meille tavallisille kansalaisille selvityksen velkaa. Miksi hän syrjäyttää eduskunnan kun on kyse tärkeistä asioista ?

 

Ehkä on olemassa myös karmea virhe nro 3 (olemalla passiivinen)

 

Vuonna 2015 maahamme ryntäsi tuhansia elintasopakolaisia. Ainoa poliitikkomme, joka ymmärsi asian, oli ilmeisesti Paavo Väyrynen. Hän kirjoitti avoimen kirjeen Juha Sipilälle ja Timo Soinille sekä sähköpostin Niinistölle ja vaati toimenpiteitä. Mitään ei tapahtunut paitsi että Soini hieman naljaili.

Vuosina 2015-2018 aikana pelkästään valtion suorat menot maahanmuutoasioissa ovat 1,8 miljardia euroa (Halla-ahon laskelma 20.8.2017). Kukaan ei ole lukua kiistänyt, joten pitää ilmeisesti paikkansa. Jos summasta olisi käytetty vaikkapa puolet lähtömaiden elinolosuhteiden parantamiseen, niin sekä he että me olisimme onnellisempia. Maassamme on  nytkin yli 10.000 elintasopakolaista elämässä veronmaksajien rahoilla. Ehkä  Sauli Niinistö olisi voinut puhua Sipilälle ja Soinille järkeä, jos olisi tilanteen tajunnut. Mutta mitään ei tehty ihmisvirran pysäyttämiseksi.

 

Kaikkein karmein virhe

 

 

Virhe on yhteinen. Paavo Väyrynen kirjoitti vuonna 1989: "Ihmiselle tuntuu olevan vaikea tajuta, että hän on luontokappale, jonka toiminnalle luonto asettaa tietyt ehdottomat rajat ....   Jo luonnontieteen perustiedettä,matematiikkaa hyväksi käyttäen voidaan osoittaa ihmiskunnan nykyisen kehityssuunnan mahdottomuus" (Väyrynen, Yhteinen tehtävämme s. 65-66, WSOY ,1989) Sanat ovat lähes 30 vuoden takaa,mutta ajankohtaisempia nyt kuin koskaan.

Emme voi olla tahdoton Suomi, joka menettää oman itsenäisyytensä kun ajaudumme virran mukana Macronin itsenäiseen Eurooppaan. Emme voi olla tahdoton Suomi, joka ajautuu Trumpin sotakoneiston osaksi. Emme voi olla tahdoton Suomi, joka uhkaa luonnon ehdottomia rajoja osana globaalia talousmekanismia. Kaikkein karkein virheemme on jos meillä ei ole omaa kansallista tahtoa nykyisen kehityssuunnan muuttamiseksi. Ihmiskunnan nykyinen kehityssuunta on mahdottomuus. Sen kertoo puhdas matematiikka.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

34Suosittele

34 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus.

Mitähän Niinistö saa seuraavaksi aikaiseksi ?

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Valitsimme hänet työväenpresidentiksi - mitä saimme?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Suurtyöttömyyden ja valtion jättivelat.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Nyt meillä on Niinistö, Sipilä ja Orpo. Miten tämä kolmikko eroaa Ahtisaaresta, Lipposesta ja Niinistöstä?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Eri nimet, mutta sama uusliberalistinen politiikka. Tuhon tie itsenäiselle valtiolle.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kiitoksia hyvästä ja perustellusta kirjoituksesta. Onhan se hienoa, että puhutaan ongelmakohdista. Olen blogistin kanssa samaa mieltä näistä asioista.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kyllähän Maastrictin sopimus sisälsi melkoisia velvotteita, mutta kansalaiset eivät tiedostaneet sen vaaroja. Paavo Väyrynen tiesi vaarat ja keskusta vastusti liittoutumista.

Jälkeenpäin euron ja EU:n vastustajia ojennettiin sillä, että suurimmat päätöksethän tuli tehtyä jo Maastrictissa 1993.Jotenkin näin sen muistan, ja blogistin kirjoitukset näyttävät todistavan samaa.

Euro on joka tapauksessa virhe Suomelle, koska riippuvuus Saksasta on karu totuus. Mitä paremmin Saksalla menee, sitä heikoimmin muilla euro-mailla sanktioitten takia ja alijäämä tietysti myös ahdistaa. Aika kehno sopimus siis Niinistöllä ja kumppaneilla hyväksyä. Olisiko se voinut olla niinpäin, että sopimusmaat saavat toisiltaan osinkoa kuten firmoissa tapahtuu?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maastrichtin_sopimus

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Ei Suomen euro-päätöksenteko ollut virhe, sillä Mauno Koiviston määräsi Ahon hallituksen tekemään huijauksen tekaistulla EMU-varaumalla, jolla Markka saatiin poistettua Hallitusmuodon 72 §:stä ilman lakia.

Olen kerännyt dokumentit
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

Luin keräämäsi dokumentit. Jotain kummaa tuossa varaumassa on. En osaa ottaa siihen kantaa.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Suomella on vaihtoehto tarjolla, jospa kansalaiset tartuisivat sihen, se olisi heidän oma etunsa. Haluamme turvata tulevaisuuden.

Käyttäjän JoonasViitanen kuva
Joonas Viitanen

Ranskan presidentti Macron julisti 26.9: "Vain Euroopan rakentaminen itsenäiseksi, yhtenäiseksi ja demokraattiseksi takaa tulevaisuutemme".

Niin tämä taitaa tarkoittaa että jos tämä todellakin totetutuu, se takaa tulevaisuuden näille huijareille. Kenellekään tavalliselle kansalaiselle ei.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Poikkeuksellisen hyvä kirjoitus Suomen lähihistoriasta.
Kaikkea kansa ei voi vieläkään tietää, koska ne on salattu.

Jotkut blogin kohdat vaativat tarkennusta.
Suvanto:
"Mauno Koivisto, joka oli presidentti EU-neuvottelujen aikana, vahvisti heinäkuussa 1992 Suomen hallitusmuodon 72 §:n: "Suomen rahayksikkö on markka"(1077/1991)"

Ei vahvistanut heinäkuussa, vaan tuli silloin voimaan. Sitaatti lain vahvistamisesta ja voimaantulosta (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1991/19911077):

"Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1992.

Helsingissä 22 päivänä heinäkuuta 1991

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Oikeusministeri
Hannele Pokka"

Kyseinen laki oli etukäteen Suomen Hallitusmuodon VI luvun EY-mukautuslaki, jolla aliojäämäiset budjetit voitiin eduskunnassa hyväksyä moneksi vuodeksi peräkkäin ilman, että eduskunnan 1/3 määrävähemmistö sitä esti. Tätä ennen alijäämäinen budjetti voitiin hyväksyä vain yhdeksi vuodeksi yksinkertaisella enemmistöllä.

Presidentti Koivisto ei lakia 22.7.1991 allekirjoittaessaan huomannut, mitä Hallitusmuodon 72 §:ään tuli lisätyksi: "Suomen rahayksikkö on markka".
Kyseinen lisäys oli HM:n VI luvun uudistamiseen perustetun valtiosääntökomitean laittama kova graniitinkappale Mauno Koiviston EY-huijauskoneiston rattaisiin.

Ongelmasta haluttiin päästä tekaisemalla 20.12.1993 EMU-varauma, jolla eduskuntaa ja perustuslakivaliokuntaa harhautettiin.
Tiesikö perustuslakivaliokunnan pj Niinistö perustuslakivaliokunnalle syötetystä harhautuksesta. Ainakin sihteeri valiokuntaneuvos Jarmo Vuorinen tiesi, koska kirjasi perustuslakivaliokunnan lausuntoon Mauno Koiviston tahdon mukaiset ja tärkeät sanat:

""liittymissopimus ei vielä voi merkitä sitoutumista osallistumista talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen" (PeVL 14/1994)".

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

Kiitos korjauksesta. Vuosiluku 1992 oli näppäilyvirhe, korjaan kohdan tekstissä. En oikein usko näihin harhautusteorioihin. Asiasta pitäisi saada selkeä ja perusteellinen hisoriallinen tutkimus. Toivottavasti sellainen on jossain yliopistossa jo tekeillä, ainakin pitäisi.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

EMU-varauma tehtiin siksi, jotta saatiin harhautettua eduskuntaa ja perustuslakivaliokuntaa uskomaan, että euro-päätös tehdään, kun asia tulee ajankohtaiseksi.

Esko Aho ja Veli Sundbäck olivat olleet asiantuntijoina kertomassa perustuslakivaliokunnalle salaisen pöytäkirjan (16/1993 20.12.1993) 6. kohtaan kirjoitetun "EMU-varauman".
Tästä seurasi, että Sauli Niinistön johtama perustuslakivaliokunta totesi:

"Valiokunnan saaman selvityksen mukaan Suomen puolelta on jäsenyydestä neuvoteltaessa todettu, että talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen siirtyminen edellyttää valtiosäännön mukaan eduskunnan myötävaikutusta.
Tähän viitaten perustuslakivaliokunta katsoo, että liittymissopimus ei vielä voi merkitä sitoutumista osallistua talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen."

Akateemista lähihistorian tutkimusta tuskin tehdään.

Nimittäin, jos joku haluaisi tutkia, väitöskirjaksi sitä ei hyväksytä.
Valtiopetosten kertominen on liian suuri asia.
Esimerkkejä löytyy.

Tästä syystä ylläpidän kotisivuani

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto Vastaus kommenttiin #16

Minä luotan riippumattomaan akateemiseen historian tutkimukseen. Tästä on kulunut jo neljännesvuosisata, joten aika on kypsä. Vauhtia historioitsijat !

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitoksia Risto Suvannolle hyvästä blogiaiheesta!

Suvanto:
"Suomen puolustusvoimain komentaja Lindberg allekirjoittivat 4.9.2014 yhteisymmärryspöytäkirjan"

Taustaa:

Kyseinen pöytäkirja on johdonmukaista jatkoa salaisen ns. EMU-varaumakokouspöytäkirjan (16/1993 20.12.1993) 7. kohtaan ja pöytäkirjan salaisen liitemuistion (1075/1993 19.12.1993) 7. kohtaan. Pöytäkirjan ja muistion mukaan seuraavana päivänä (21.12.1993) Suomi joutui sitoutumaan tulevaisuuden EY-puolustusvelvoitteisiin.

Mauno Koivisto oli isä-Bushin kanssa jo paljon em. päiväyksiä aikaisemmin sopinut Hornet F16:ien ostosta. Kappas vain Suomi saikin F18-Nato-Hornetteja...

Mauno Koiviston ulkopolitiikka oli kaksinaamaista.
Koivisto antoi jo 20.12.1991 pääministeri Aholle ohjeet Maastrichtin velvoitteiden "parlamentarisoinnista". (Lähde: Mauno Koivisto: Kaksi Kautta)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kiitos erittäin paljon tästä blogikirjoituksesta ja myöskin kommentoijille kiitokset! Näitä asioita on tärkeää tuoda esille, jotteivät nämä pääse unohtumaan kansalaisilta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Emme voi olla tahdoton Suomi, joka menettää oman itsenäisyytensä kun ajaudumme virran mukana Macronin itsenäiseen Eurooppaan. Emme voi olla tahdoton Suomi, joka ajautuu Trumpin sotakoneiston osaksi. Emme voi olla tahdoton Suomi, joka uhkaa luonnon ehdottomia rajoja osana globaalia talousmekanismia. Kaikkein karkein virheemme on jos meillä ei ole omaa kansallista tahtoa nykyisen kehityssuunnan muuttamiseksi. Ihmiskunnan nykyinen kehityssuunta on mahdottomuus. Sen kertoo puhdas matematiikka."

Ei puhdas matematiikka eikä mitkään todistelut tai vakuuttelut auta uskossaan horjumattomia. 1970-luvun taistolais-ja stalinistibuumi oli ja meni, mutta teki perustavanlaatuisesti pahaa jälkeä nuoriso- ja yliopistokulttuurissa. Liikkeen vanavedessä tuli mondialismi - maailmankansalaisuusfilososofia, yksi maapallo, yksi hallitus, yksi presidentti. Tämä filosofia pureutui syvälle 1970-luvun nuorten mieliin, sen omaksuivat niin stalinistit kuin hipitkin, se kelpasi jupeille, anarkisteille, pankkiireille ja maailmanhalaajille - universaali ideologia.

Ja EU:n myötä meilläkin otettiin globaali taloususkonto ja monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden käsitteet jotka kanonisoitiin niin lastentarhojen kuin koulujen, yliopistojen, tiedotusvälineiden ja kaikkien yhteiskunnassa toimivien ja valtaa käyttävien tahojen ohjenuoraksi, ylimmäiseksi auktoriteetiksi.

Mitä tässä voi tehdä muuta kuin ihmetellä miten joukkosieluisia eurooppalaiset kansat voivatkaan olla. Aika ohut on se individualistisen ajattelun kerros, renessansseista, valistuksista ja porvarivallankumouksista ja muusta individualismin kehityksestä huolimatta.

I

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Hei, olette tuonut esille järkyttävällä tarkkuudella lähihistoriamme sarjan toistuvia, karmeita virheliikkeitä. Enkä yhtään ihmettele miksi Kekkonen piti Kokoomuksen yli 20 vuotta kaukana hallitustyöskentelystä. En ole voinut olla huomaamatta, että Kokoomuksella ei ole minkäänlaista ulkopoliittista osaamista sitten Paasikiven.

Nuori polvi on pullistellut itään ja nöyristellyt länteen ilman minkäänlaista pelisilmää. Kun ulkopoliittinen kärkikolmikko, Katainen, Stubb, Häkämies lyttäsivät "yksiselitteisesti Venäjän pyristelyt nousta jälleen todelliseksi suurvallaksi" Hesarissa 17.8.2010, samaan aikaan Lissabonissa valmistauduttiin 19.11.2010 pidettävään Naton huippukokoukseen jossa puhuttiin avoimesti Venäjän integroitumisesta keskipitkällä aikavälillä Natoon.
Pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen kehotti ”unohtamaan menneisyyden haamut ja suhtautumaan Venäjään ”tärkeänä strategisena kumppanina”.

Ja sama meno jatkuu edelleen, kuten Naton sotaharjoituksiset Suomessa. Te tuotte kirkkaasti esille demokratian rappiotilan, kabinettipolitiikan ja on järkyttävää, että maamme viestintävälineet eivät sitä tee. Ulkopolitiikka on todella kurjassa jamassa eikä Niinistö osaa puhua eikä visoida. Stubb, Soini, käveleviä katastrofeja, huono tilanne.

Vanha kettu Väyrynen osaa, voisivat nämä hallituksen besserwisserit pyytää häntä hoitamaan idänsuhteita eräänlaisena Idän ulko-ja kauppasuhteiden ministerinä. (Väyrysellä nopeat hoksottimet, hyvä pelisilmä, norsunmuisti, hyvä yleissivistys, osaa rytmittää puheen ja mikä tärkeintä, puhuu selkeästi ja pysyy asiassa. Mulla on Väyrysestä 10 v. kokemus tulkkina - ihannetulkattava, persoonasta en tietenkään sano mitään.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Lainasin Risto Suvannon kirjan Talouskasvun jälkeen. Onpa mahtavaa asiaa, esimerkiksi Greenspanin tunnustukset, että 40 vuotta ajattelikin väärin!

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

Kiitos ! Kirjan on kustantanut pieni Elpo ry. (www.elpokustannus.fi) kiva että kirjanen jostain kirjastosta löytyy.

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

Jos haluat että nämä asiat tulevat edes esille presidenttikeskustelussa, niin täytäpä Väyrysen kannattajakortti kansalaispuolueen sivuilta ja lähetä se sivulla mainittuun osoitteeseen. On hurja homma saada 20.000 korttia kasaan.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Kiitos Risto kirjoituksesta!!!

Sain äsken linkin ja kirjoitus on yksi parhaita ja kokonaisuutta hahmottavia kirjoituksia. Menneisyydestä pari asiaa jotka tosin vaikuttavat myös tulevaisuudessa. Kolmas kohta tulevaisuudesta.

1. Tavalliset ihmiset ovat lampaita

On jo vuosituhansia sitten todettu kuinka ns. keskimääräiset ihmiset ovat hyvin pitkälle johdettavissa ja laumasieluisia lampaita. Minulle yksi parhaita esimerkkejä tästä on Jeesuksen Pietarille lausuma ''Kaitse minun lampaitani'' (Joh. 21).
Niistä jotka kykenevät ajattelemaan laajempia kokonaisuuksia, suurin osa haluaa nousta yhteiskunnan hississä ylöspäin. Nousta saavutuksilla, meriiteillä ja saada lisää palkkaa ja arvostusta.

Eliitille on vaarallilista vain pieni vähemmistö älymystöstä joka kykenee ymmärtämään laajoja kokonaisuuksia ja eivät ole kiinni tai halua olla kiinni nousussa ylöspäin. Nämä ovat useimmiten eläkeläisiä ja siten eivät kovin vaarallisia hekään. Saahan eläkeläinen puhua mitä puhuu mutta hänet voidaan leimata vaikkapa katkeroituneeksi tai sitten jo hiemman höperöksi.

2. Suomalaisten heikko itsetunto

Olimme 600 vuotta Ruotsin pienempi osa josta kylläkin löytyi paras sotilasaines. Hakkapeliitat olivat kuuluja Ruotsin sodissa Etelä-Saksaa myöten. Niin myös esi-isäni Henrik (Heikki) Hynninen 1600-luvulla. Muistan 1970 -luvulta kuinka heikko itsetunto vaivasi minua todella paljon kun olin yhden kesän Ruotsissa töissä.
Vahvan itsetunnon puutteessa eliitti turvautuu erityisesti Saksaan. Ruotsi on tosipaikan tullen liian pieni tai ei uskalla toimia. Tämä nähtiin mm. talvisodassa. Ei pidä kummastella sitä, että niin ensimmäisessä kuin toisessa maailmansodassa Suomi oli samalla puolella Saksan kanssa hakien turvaa Venäjästä. Sama meno on nyt menossa kolmatta kertaa. Eliitin päämediat Yle ja Sanomat (HS, Ilta-Sanomat ja TV4) vielä pelottelevat Venäjän uhalla. Median voima saa kokonaisuudesta ymmärtämättömän kansan pysymään paremmin ruodussa ja osa toisinajattelevasta älymystöstä on hiljaa.

3. Tulevaisuuden vaihtoehtoja

3.1 Suuri maailmanlaajuinen kriisi/sota

Venäjä tulee taas näyttämään Suomelle kaapin paikan. Suomi joutuu Venäjän takia katkaisemaan yhteydet EU:hun ja USA:han. Tämä siis kaikkein kovimmassa vaihtoehdossa. Sitten on löysempiä vaihtoehtoja, mutta otetaan nyt tuo kaikkein kovin. Kriisin aikana Venäjä ottaa Pohjois-Suomen esim. Oulu-Kajaani - Kuhmo tasalle ja todennäköisesti kauttakulkuoikeuden Karjalan- ja Savon rataa pitkin Ouluun.

Jos näin tapahtuu niin tilanne Suomessa tulee muuttumaan rajusti.

3.2 Seuraava maailmanlaajuinen lama/laskukausi

Suomi on jo niin paljon velkaantunut, että lisälainanotto vaikeutuu. Korot tulevat mahdolliseseti olemaan 6 % luokkaa kuten on arvioitu. EU tulee tarjoamaan Suomelle porkkanaa kun Suomi menee liittovaltioon osaksi Saksaa jos hieman karrikoidaan. Talous sitten Saksan malliin eli minipalkat osa-aikaisille 500 eur/kk, työttömyystukien raju pudotus jne.. No ehkä tämä kuuri voisi olla hyväkin Suomelle.

Maailmanlaajuinen lama voisi tosin johtaa myös maailmanlaajuiseen kriisiin ja USA:n yritykseen tulla Suomeen auttamaan Baltian maita. Silloin siirryttäisiin nopeasti vaihtoehtoon 3.1.

3.3 Joku muu joka laukaisee tilanteen muutoksen Suomessa

Maailma on ollut ja tulee olemaan täynnä yllätyksiä. Lakot, suuret luonnonmullistukset (Krakatau), riittävän pitkälle mennyt Suomen velkaantuminen, USA:n merkityksen nopea lasku jostain syystä (esim. Pohjois-Korea - USA - Kiina, Venäjän - Turkin - Iranin liittoutuminen, USA:n velkapapereitten koron nousu tai jopa dollarin uskottavuuden romahdus) tai joku aivan yllättävä syy.

Suomi on ajopuuna. Toivottavasti voimme irtaantua olemasta lammas Brysselin suuntaan ja voimme toimia itsenäisesti. Hieman samalla tavoin kuin jatkosodan lopussa jolloin oli rohkeutta kääntää aseet saksalaisia vastaan. Riippuu paljon siitä ketkä ja minkä suunnan edustajat ovat johdossa Suomessa silloin. Ken elää sanotaan vuoden 2030 loppuun, niin tullee näkemään mitä noista skenaarioista tapahtuu Suomen osalta.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Kiitos Risto kirjoituksesta!!!

Sain äsken linkin ja kirjoitus on yksi parhaita ja kokonaisuutta hahmottavia kirjoituksia. Menneisyydestä pari asiaa jotka tosin vaikuttavat myös tulevaisuudessa. Kolmas kohta tulevaisuudesta.

1. Tavalliset ihmiset ovat lampaita

On jo vuosituhansia sitten todettu kuinka ns. keskimääräiset ihmiset ovat hyvin pitkälle johdettavissa ja laumasieluisia lampaita. Minulle yksi parhaita esimerkkejä tästä on Jeesuksen Pietarille lausuma ''Kaitse minun lampaitani'' (Joh. 21).
Niistä jotka kykenevät ajattelemaan laajempia kokonaisuuksia, suurin osa haluaa nousta yhteiskunnan hississä ylöspäin. Nousta saavutuksilla, meriiteillä ja saada lisää palkkaa ja arvostusta.

Eliitille on vaarallilista vain pieni vähemmistö älymystöstä joka kykenee ymmärtämään laajoja kokonaisuuksia ja eivät ole kiinni tai halua olla kiinni nousussa ylöspäin. Nämä ovat useimmiten eläkeläisiä ja siten eivät kovin vaarallisia hekään. Saahan eläkeläinen puhua mitä puhuu mutta hänet voidaan leimata vaikkapa katkeroituneeksi tai sitten jo hiemman höperöksi.

2. Suomalaisten heikko itsetunto

Olimme 600 vuotta Ruotsin pienempi osa josta kylläkin löytyi paras sotilasaines. Hakkapeliitat olivat kuuluja Ruotsin sodissa Etelä-Saksaa myöten. Niin myös esi-isäni Henrik (Heikki) Hynninen 1600-luvulla. Muistan 1970 -luvulta kuinka heikko itsetunto vaivasi minua todella paljon kun olin yhden kesän Ruotsissa töissä.
Vahvan itsetunnon puutteessa eliitti turvautuu erityisesti Saksaan. Ruotsi on tosipaikan tullen liian pieni tai ei uskalla toimia. Tämä nähtiin mm. talvisodassa. Ei pidä kummastella sitä, että niin ensimmäisessä kuin toisessa maailmansodassa Suomi oli samalla puolella Saksan kanssa hakien turvaa Venäjästä. Sama meno on nyt menossa kolmatta kertaa. Eliitin päämediat Yle ja Sanomat (HS, Ilta-Sanomat ja TV4) vielä pelottelevat Venäjän uhalla. Median voima saa kokonaisuudesta ymmärtämättömän kansan pysymään paremmin ruodussa ja osa toisinajattelevasta älymystöstä on hiljaa.

3. Tulevaisuuden vaihtoehtoja

3.1 Suuri maailmanlaajuinen kriisi/sota

Venäjä tulee taas näyttämään Suomelle kaapin paikan. Suomi joutuu Venäjän takia katkaisemaan yhteydet EU:hun ja USA:han. Tämä siis kaikkein kovimmassa vaihtoehdossa. Sitten on löysempiä vaihtoehtoja, mutta otetaan nyt tuo kaikkein kovin. Kriisin aikana Venäjä ottaa Pohjois-Suomen esim. Oulu-Kajaani - Kuhmo tasalle ja todennäköisesti kauttakulkuoikeuden Karjalan- ja Savon rataa pitkin Ouluun.

Jos näin tapahtuu niin tilanne Suomessa tulee muuttumaan rajusti.

3.2 Seuraava maailmanlaajuinen lama/laskukausi

Suomi on jo niin paljon velkaantunut, että lisälainanotto vaikeutuu. Korot tulevat mahdolliseseti olemaan 6 % luokkaa kuten on arvioitu. EU tulee tarjoamaan Suomelle porkkanaa kun Suomi menee liittovaltioon osaksi Saksaa jos hieman karrikoidaan. Talous sitten Saksan malliin eli minipalkat osa-aikaisille 500 eur/kk, työttömyystukien raju pudotus jne.. No ehkä tämä kuuri voisi olla hyväkin Suomelle.

Maailmanlaajuinen lama voisi tosin johtaa myös maailmanlaajuiseen kriisiin ja USA:n yritykseen tulla Suomeen auttamaan Baltian maita. Silloin siirryttäisiin nopeasti vaihtoehtoon 3.1.

3.3 Joku muu joka laukaisee tilanteen muutoksen Suomessa

Maailma on ollut ja tulee olemaan täynnä yllätyksiä. Lakot, suuret luonnonmullistukset (Krakatau), riittävän pitkälle mennyt Suomen velkaantuminen, USA:n merkityksen nopea lasku jostain syystä (esim. Pohjois-Korea - USA - Kiina, Venäjän - Turkin - Iranin liittoutuminen, USA:n velkapapereitten koron nousu tai jopa dollarin uskottavuuden romahdus) tai joku aivan yllättävä syy.

Suomi on ajopuuna. Toivottavasti voimme irtaantua olemasta lammas Brysselin suuntaan ja voimme toimia itsenäisesti. Hieman samalla tavoin kuin jatkosodan lopussa jolloin oli rohkeutta kääntää aseet saksalaisia vastaan. Riippuu paljon siitä ketkä ja minkä suunnan edustajat ovat johdossa Suomessa silloin. Ken elää sanotaan vuoden 2030 loppuun, niin tullee näkemään mitä noista skenaarioista tapahtuu Suomen osalta.

Käyttäjän TomKunnas kuva
Tom Kunnas

Kiitos Risto ja kaikki muutkin. Humps ja toivo palasi ruumiiseeni

Toimituksen poiminnat