RistoSuvanto Politiikkaa ilman politiikkaa

Mitä me tiedämme ? Mitä uskoa?

Talousnobeilisti Holmström on todennut:"Edes Janet Yelen tai Mario Draghi eivät tiedä, mitä näistä kokeiluista seuraa" (Talouselämä 13/2016). Yelen on Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja ja Draghi Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja.  Kokeiluilla Holmsrön tarkoittaa  keskuspankkien tapaa jakaa rahaa suunnattomia määriä.

EKP:n päätöksiä on tekemässä myös Suomen Pankin Erkki Liikanen. Ei hänkään tiedä mitä tästä kokeilusta seuraa -ei kukaan tiedä.  Kuitenkin rahaa jaetaan, koska niin uskotaan saavan aikaiseksi talouskasvua, joka on kaikkien yhteinen päämäärä.  Sen jo tiedämme että talouskasvu on ollut euroalueella minimaalista ja valtioiden velkaantuminen suurta. Jos jotain ikävää tapahtuu, niin valtiot ovat vaikeuksissa, varsinkin Suomi. Kaikki valtiovarainministeriön talousennusteet lähtevät siitä että kaikki menee hyvin ja siitä huolimatta talouskasvu Suomessa on minimaalista ja valtion velka kasvaa jatkuvasti, tänäkin vuonna - ja ensi vuonna. 

Yhden asian kuitenkin tiedämme: Suomi on kärsinyt eurosta. Sen ovat kaikki  kansantaloustieteilijät sanoneet, myös Holmström. Me siis kärsimme eurosta ja maksamme siitä joka päivä selvää rahaa. Tämä on siis fakta - ei mielipide. Tätä faktaa kyllä esim. Erkki Liikanen ei koskaan tule sanomaan vaikka sen varmasti tietää. Hän on jo vuosia sitten ilmoittanut että Euroopalla on yhteinen tavoite : yhteinen valtiovarainmisteriö. Ja se vaatii yhteisen rahan. Jos tämä toteutuu - kuten Erkki Liikanen on esittänyt - niin Suomen 100 vuotisjuhlavuodesta tulee myös itsenäisen Suomen hautajaisten lähtölaukaus.

Kun kukaan ei tiedä mitä EKP:n rahanjakopolitiikasta seuraa, niin tavallinen kansalainen ei voi kuin toivoa parasta ja uskoa että Erkki Liikanen kavereineen on oikeassa. Monet epäilevät, esim  Raimo Sailas ja Esko Seppänen, jotka ovat talouden asiantuntijoita. Sailas on ennustanut, että romahdus tapahtuu 3 vuoden sisällä ja Seppänen että se tapahtuu vuoden sisällä.  Toivottavasti he ovat väärässä, sillä kenelläkään ei ole romahduksen tapahtuessa kiva olla.

Pelastusvene voisi olla ainoastaan eurosta irtautuminen. Mutta se vaatisi nopeaa polliittista päätöstä. Kokoomuksen Elina Lepomäksi siihen olisi ilmeisesti valmis mutta ei juuri kukaan muu poliittisesta eliitistä. Jos asiaa haluaa edesauttaa niin ei voi kuin tulostaa Kansalaispuolueen kannattajakortin pienen aloittelevan puolueen sivuilta ja antaa Väyrysen hoitaa hommaa.  Jos mitään ei tehdä, niin edessämme on monia vuosia kituuttavaa taloutta olettaen että kaikki menee hyvin. Mutta jos ei menekään ?????

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tulostaka, kirjoittakaa ja lähettäkää se kannattajakortti, jotka haluatte päästä eurosta eroon. Ilman asiaa ajavaa puoluetta puhelu on tuuleen huutamista. Kun saadaan puolue pystyyn, niin asiaa saa sitten asiaankuuluvat foorumit käyttöön.

Toimituksen poiminnat