RistoSuvanto Politiikkaa ilman politiikkaa

Eduskunnan talousvaliokunta talouspäättäjänä

Eduskunnan talousvaliokunnan tehtävänä on tarkastella asioita talouden näkökulmasta .Tätä valiokunta ei ole mustanut käsitellessään kansalaisaloitetta kansanäänestyksestä euroalueeseen kuulumisesta ja antaessaan siitä lausuntoa . Kansalaisaloitteen  ajatus on yksinkertainen: onko meillä oma rahapolitiikka vai annammeko muiden päättää rahapolitiikastamme. Talousvaliokunnan olisi pitänyt miettiä kumpi vaihtoehto on meille edullisempi taloudellisesti.

Valiokunnan lausunnon toisen kappaleen otsikko on: Rahapolitiikan vaikutus reaalitalouteen. Otsikon alla on ainoastaan suora lainaus valiokunnan asiantuntijan, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimon asiantuntijalausunnosta, joka sekoittaa menneisyyden kiinteän valuuttakurssipolitiikan vaikeudet kansalaisaloitteen ihan toisenlaiseen ajatusmaailmaan. Valiokunnan lausunto on siis tältä osin täysi nolla.

Saarenheimon asiantuntijalausunnossa on vain kolme kappaletta, jossa hän käsitteleee rahapolitiikan vaikutusta reaalitalouteen. Loppulauseenaan hän toteaa: "Kokonaisuudessaan väitteelle, että Suomi on kärsinyt merkittävästi eurojäsenyydestä, on vaikea löytää vahvoja perusteluja".Siis. Kärsinyt merkittävästi. Virkamies Saarenheimokin siis myöntää, että kärsitty on. Ymmärtääkseni kaikki Suomen kansantaloustietelijät ovat yksimielisiä, että euro on ollut Suomelle kärsimys, kärsimyksen määrää on vain vaikea mitata.

En ole kansantalouden asiantuntija, mutta lienee melko selvää, että kärsimyksemme vain jatkuu hamaan tulevaisuuteen euroalueessa ilman omaa päätösvaltaa rahapolitiikassa. Jotta voisimme edes järkevästi puhua euroerosta, niin valtiovallan pitäisi nimetä kansantaloustieteilijäryhmä arvioimaan mitä olemme jo kärsineet ja mitä kärsimme tulevina vuosikymmeninä  ilman omaa rahapolitiikkaa.

Talousvaliokunta lisäksi katsoo, ettei "toimiva talous- ja rahaliitto ole ristiriidassa jäsenvaltion laajan suvereniteetin kanssa". Siis oma rahapolitiikka ei kuuluu laajaan suvereniteettiin. Kuuluuko siihen oma valtiovaraiministeriö ? Suomen Pankin pääjohtaja on jo vuosia sitten ilmoittanut, että tulevaisuuden tavoitteena on euroalueen yhteinen valtiovarainministeriö.Olisi kiva tietää mitä talousvaliokunnan mielestä laajaan suvereniteettiin kuuluu ? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eihän tuo talousvaliokunnan lausunto ollut millään tavoin yllätys.Kun koko puolue-eliitti vannoo euron nimiin, niin ei valiokunnista voi muun suuntaista kannanottoa tulla. Kyllähän siellä pitäisi päätökset tehdä asiasisällön mukaan. Useimmiten kuitenkin halutaan mieleistellään puoluejohtoa ja tosiasiat ovat sivuseikka.

Sitävastoin yllättää se, että talousvaliokunta orjallisesti suitsuttaa taloutemme toimivuutta eurojärjestelmässä. Tuollaisilla kannanotoilla valiokunta kertoo olevansa tietämätön maan asioihin vaikuttavista tekijöistä. Yrittää suorastaan syöttää satuja kansalaisille ja päätöksentekoon.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eihän tuo talousvaliokunnan lausunto ollut millään tavoin yllätys.Kun koko puolue-eliitti vannoo euron nimiin, ei silloin valiokunnista voi muun suuntaista kannanottoa tulla. Kyllähän siellä pitäisi päätökset tehdä asiasisällön mukaan. Useimmiten kuitenkin halutaan mieleistellään puoluejohtoa ja tosiasiat ovat sivuseikka.

Sen sijaan yllättää, että talousvaliokunta orjallisesti suitsuttaa taloutemme toimivuutta eurojärjestelmässä. Tuollaisilla kannanotoilla valiokunta kertoo olevansa tietämätön maan asioihin vaikuttavista tekijöistä.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Talousvaliokunnan asian käsittely osoittaa, että nämä valiokunnat ovat täysin hallituspuolueiden puheenjohtajien talutusnuorassa. Valiokunnan kannanotot ovat suurelta osin rimanalituksia. Pahimpia esimerkkejä on viittaus oman markan vaikeuksiin kiinteän markan politiikan kaudella. Valiokunta on sitä mieltä, että siinähän me näimme, että oma valuutta ei voi toimia. Esimerkki ja johtopättös on härski. Mutta tämä toimii Suomessa. Tähän ei puututa mediassa eikä puoleiden sisällä. Hallituspuolueissa on aina yksi polittinen linja, eikä sitä vastaan Suomessa pullikoida. Teeppäs se, niin se on potkut eduskuntaryhmästä.

Poliittinen valta Suomessa on hallituspuolueiden puheenjohtajilla. On naivia kuvitella, että jokin muuttuisi tämän kulttuurin vallitessa. Johtopäätös on synkkä. Suomi ajaa aina yksisuuntaista tietä seinään asti. Sitten vasta aletaan etsiä syyllisiä ja uskalletaan haastaa puoluejohtajadiktaattorit.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Timo Nikkilän innoittamana suositus sinulle: uusia ajatuksia...

Matti Hyryläinen "Kasvutalouden konkurssista demokraattiseen talouteen"
http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/

http://mhyrylainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kaytta...

Toimituksen poiminnat