RistoSuvanto Politiikkaa ilman politiikkaa

Leikkiä tulella

Kävin tänään (6.6.) kuuntelemassa Aleksander Stubbia Paasikivi-seuran tilaisuudessa. Stubbin maailmankuva on pelottavan mustavalkoinen: maailmassa on kaikkia ihania ihmisiä suojeleva hyvä Nato(USA) ja sen vastapoolina katala ja paha Venäjä, joka on kuin saatanasta.

Tänään alkoi  myös amerikkalaisten johtama sotaharjoitus Hankoniemellä. Stubb piti sitä ihan rutiinina, vaikka suurvalta harjoittelee maaperällämme sotaa ja ilmoittaa harjoituksella osoittavansa sotilaallista voimaa Venäjälle. Samassa tarkoituksessa  amerikkalainen ohjuspuolustusjärjestelmään kuuluva sota-alus on siirtynyt Mustalta mereltä Itämerelle. USA on siis aivan Venäjän ydinalueiden kupeessa. Kun Neuvostoliitto teki saman 1960-luvulla ja meni Kuubaan, niin syntyi melkein maailmansota. 

USAN  sotaharjoitukset Suomessa siunattiin 20.11.2015 tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministeriövaliokunnan salaisessa kokouksessa. Kansalle ei asiasta tietenkään mitään kerrottu eikä edes päättäjät tienneet mitä päättivät, kun asia esiteltiin rutiininomaisesti armeijan teknisenä harjoituksena. Ulkoministeri on julkisesti myöntänyt ettei hän tiennyt että harjoitukset pidetään amerikkalaistan aloitteesta. Luulen että tasavallan presidenttikin on ollut aika pöllämystynyt kun amerikkalaisten massiiviset sotaharjoitukset Suomessa hänelle joskus alkuvuonna selvisivät. Uudenvuodenpuheessaan hän oli puhunut ihan erilaisesta turvallisuuspolitiikasta. Armeijan kenraalit ovat puolustuministerin myötävaikutuksella ottaneet turvallisuuspolitiikkamme haltuunsa. Ja Stubb tietenkin iloitsee.

Solmimamme isäntämaasopimus (jota ei eduskunta ole käsitellyt) on amerikkalaisten sotaharjoitusten perustana. Se rinnastuu  helposti vuonna 1940 Hitlerin kanssa solmimaamme kauttakulkusopimukseen, joka johdatti meidät jatkosotaan, jonka alkaessa presidentti Risto Ryti ylisti radiopuheessaan nerokkaan sotapäällikkö Adolf Hitlerin kunniaa. Venäjä oli silloin saarrettu ja sama maantieteellinen saartorengas on jälleen valmistumassa.

Jos Stubbin tahdon mukaisesti vielä liitymme Natoon, niin Itämerestä  tulisi Naton sisämeri ja Pietari on eristetty ja yhteydet Kaliningradiin on katkaistavissa. Tällaisessa tilanteessa Venäjä on ymmärtääkseni valmis pitämään väylät vapaana vaikka ydinaseita käyttäen. Kannattaako leikkiä tulella, natointoilijat ?

Suomen Natoselvityksen mukaan "liittyminen Natoon muuttaisi täysin Suomen turvallisuuspolitiikan ja erityisesti suhteen Venäjään".  Selvityksen mukaan "Venäjän poliittiset ja taloudelliset reaktiot olisivat voimakkaita, jopa tylyjä". Kukaan ei voi tietää mitä tylyt reaktiot olisivat.

 Itse veikkaan että Venäjä usuttaisi miljoona aseetonta ei-venäläistä siirtotyöläistä ryntäämään Suomeen. Tämänkaltaista ryntäystä pelättiin 1990-luvun alussa Neuvostoliiton romahtaessa. Tuolloin Martti Ahtisaari haastattelussa kertoi, että antaisi luvan käyttää aseita, jos itärajan yli tulisi satoja tuhansia pakolaisia. (Erkki Tuomioja: Siitä syntyy vielä rumihia- poliittiset päiväkirjat 1991-1994 s. 478). Olisimmeko valmiit  Ahtisaaren tavoin teloittamaan aseettomia onnettomia ihmisiä itärajallemme, jos pakolaisinvaasio syntyi Natopäätöksen seurauksena ?

En ymmärrä miksi pitää leikkiä tulella ja ilmoittautua itse Venäjän viholliseksi, vaikka voisimme yrittää pitää ystävällisiä suhteita suurvaltanaapurimme. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Risto Suvanto, minusta tuntuu, ettet ole ajan tasalla Venäjän natosuhteesta. Tänään saimme kuulla korkeimmalta mahdolliselta taholta Venäjältä, kun ulkoministeri Lavrov kertoi, ettei Nato ole Venäjälle uhka eikä kukaan Venäjällä usko, että Nato hyökkäisi Venäjälle. Venäjä ei myöskään tule koskaan hyökkäämään Naton jäsenmaahan. Se mistä Venäjä ei pidä on, että Nato tuo joukkoja Venäjän rajalle.

Nyt taisi mennä aika monen suomalaisen pasmat taas sekaisin.

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

Ei tietenkään hyökkää -ei kukaan muukaan. Ei USA hyökännyt Irakiin tai Vietnamiin, ei Suomessa jatkosodassa Neuvosuoliittoon, ei Venäjä minnekään. Kaikki vain puolustavat oikeutettuja etujaan - ja niitä Venäjällä on jos Suomesta tulee Naton jäsen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, jos ruotsalaisia ilmestyi rajoillemme, niin ampuisimme heitäkin?
Tai ruotsinsuomalaiset?

Kysynpä vaan.

Henry

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Niin Putin kuin myös Lavrov ovat sanoneet, että Venäjä ei hyökkää minkään NATO-maan kimppuun. Putin sanoi niin italialaiselle Corriere della Sera -lehdelle melkein vuosi sitten:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015060819825826_...

Lavrov saman asian eilen:

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000011951...

Vaikka en Venäjän johtoon yleensä ottaen luota, niin uskon heitä tässä asiassa. Venäjä hypoteettinen hyökkäys johonkin NATO-maahan, esim. Baltian maihin saattaisi johtaa konfliktin eskaloitumiseen. On mahdollista, että muut NATO-maat eivät reagoisi millään tavalla, mutta tämä on epätodennäköistä, koska silloin NATO menettäisi merkityksensä, koska ei olisi halukas suojelemaan jäsenmaitaan.

Paljon todennäköisempi vaihtoehto olisi nimenomaan konfliktin eskaloituminen. Venäjä pystyisi sangen helposti miehittämään Baltian maat, mutta laajempaa sotaa USA:a, Britanniaa, Saksaa, Ranskaa ja muita NATO-maita vastaan se ei pysty voittamaan. Putinin hallinto ei toivo, vaan se laskelmoi. Tämän seurauksena Putinin hallinto pystyy kyllä simputtamaan puolueettomia maita kuten Ukrainaa ja Georgiaa, mutta se ei ole niin tyhmä, että se haastaisi riitaa NATO:n kanssa. Venäjän olisi otettava huomion niin konfliktin laajenemisen kuin myös passiivisen NATO:n vaihtoehtojen todennäköisyydet.

Toiseksi NATO ei tule hyökkäämään Venäjän kimppuun ilman todella hyvää syytä. Se ei kuulu NATO:n toimintatapoihin ellei Venäjä tee jotain todella typerää kuten em. hyökkää jonkin NATO-maan kimppuun. NATO:n teoreettiseen hyökkäykseen Venäjälle tarvittaisiin kaikkien NATO-maiden hyväksyntä ja todella suuren armeijan kokoaminen (vahvuus luultavasti vähintään miljoona eliittisotilasta tuettuna vahvalla ilmatuella) sen toteuttamiseksi, sekä oletus, että Venäjä ei käytä ydinaseita.

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

Ei kukaan hyökkää kenenkään kimppuun juuri koskaan. Mutta sodat vain syttyvät kun puolustetaan omia etuja. Kun rajoille keskitetään joukkoja ja hankitaan yhä hurjempia aseita, niin kyllä niitä sitten saatetaan myös käyttää kun koetaan että omia etuja pitää puolustaa. Itämeri on nyt vaarallinen paikka,monia etuja puolustettavana. USAkin harjoittelee parhaillaan Hankoniemellä. Ei palvele rauhan edistämistä. Itämerestä on pyritty tekemään yhteistä rauhan mereksi - nyt siellä harjoitellaan sotaa suurvaltojen ollessa lähietäisyydellä toistensa rajoilla. Huh.

Toimituksen poiminnat