RistoSuvanto Politiikkaa ilman politiikkaa

Politiikkaa juridiikalla

"Valtiovalta kuuluu Suomen kansalle", sanoo perustuslaki. Oikeustieteen tohtori Janne Salminen tuntuu olevan eri mieltä, koska hänen mielestään Paavo Väyrysen organisoimaa kansalaisaloitetta kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen kuulumisesta euroalueeseen (KAA 1/2016 vp) ei saisi edes viedä koko eduskunnan käsittelyyn (lausunto perustuslakivaliokunnalle 24.5.2016). Hänen mielestään  "kansalaisaloitteen enemmästä käsittelystä tulisi luopua". Miksi ?

Hän esittää kaksi perustelua mielipitelleen:

1. mahdollinen euroero on hallituksen asia

2. kansalaisaloite on valtiosääntöoikeudellisesti ongelmallinen.

Ensimäinen perustelu on itsestäänselvyys. Lapsikin tajuaa, että euroeron toteuttaminen on hallituksen asia ja kansa voi vain antaa neuvoa äänestyksellä.  Hallitus neuvoa seuraa tai ei seuraa. Se on hallituksen asia. Janne Salmisen ajatuksenjuoksu on kummallista kun hän tällaisella itsestäänselvyydellä perustelee, etteivät kansanedustajat saisi edes lausua mielipidettään kansanäänestyksen järjestämisestä.

Valtiosääntöoikeudellisesti hän näkee lähinnä kaksi ongelmaa:

1.Suomen perustuslain 1.3 §:n mukaan Suomi on Euroopan unionin jäsen. Pyhä yksinkertaisuus. Kansalaisaloitteessa ei puhuta mitään EU:n jäsenyydestä vaan euroalueesta. Kuitenkin tähän lainkohtaan vedoten Salminen toteaa: "käsillä on mitä suurimmassa määrin valtiosääntöoikeudellinen kysynys ja perustuslain sitoma". Höpö,höpö. Ei ainakaan tuon lainkohdan perusteella. Euroalue ei ole EU.

2. Sopimuksessa Euroopan unioniin toiminnasta sanotaan , että yhteiseen rahaan liittyminen on peruuttamaton ratkaisu ja sen takia Salmisen mukaan "kansalaisaloite on  Suomen kansainvälisen velvoitteen vastainen". Ei ole pitkääkään aikaa kun Suomen hallitus eduskunnan suuren valiokunnan siunaamana vaati Kreikan eroa eurosta. Rikkoiko Suomi silloin velvoitteitaan ja pitäisikö siis jonkin EU:n instanssin rangaista Suomea? Kysymys on absurdi, yhtä absurdi kuin väite että jokin julistuksenomainen kansainvälinen sopimus on peruuttamaton.

 

Salminen  lainaa perustuslakivaliokuntaa, kun se on todennut että"kansalaisaloitteisiin tulee myös eduskuntakäsittelyssä suhtautua myönteisesti", mutta huomauttaa heti perään että valiokunnan mukaan "selvästi perus- ja ihmisoikeuksien vastaiset aloitteet on valikokunnan mielestä perusteltua jättää valiokunnassa käsittelemättä".  Tätä nyt Salminen ehdottaa eli että neuvoa-antava kansanäänestys euroalueen jäsenyydestä on siis hänen mielestään "selvästi perus- ja ihmisoikeuksien vastainen"!!!!!!!

Tällaista on oikeustieteen tohtori Janne Salmisen juridiikka tilanteessa, jossa ymmärtääkseni kaikki kansantaloustieteilijät ovat yhtä mieltä että liittymisemme euroon oli virhe ja että me maksamme virheestå joka päivä selvää rahaa itsekukin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit ()

Käyttäjän HeikkiRailo kuva
Heikki Railo

Janne Salmisella on puurot ja vellit sekaisin ja hän on häpeäksi ammattikunnalleen. Juridiikalla voi saavuttaa tuloksia, joilla ei ole puhtaan järjen kanssa mitään tekemistä. Tarkastelisit asiaa taloustieteen näkökulmasta ja sorvaisit lausuntosi uudelleen.

Toimituksen poiminnat